Fotoseries

Hieronder vind je een overzicht van alle fotoseries.

New York deel 2 oktober 2015

6 VWO geschiedenis (theater-)project Freedom is not Free.

Washington DC oktober 2015

6 VWO op reis door en langs de geschiedenis van de Verenigde Staten. Voorbereiding op het profielwerkstuk (theater-)project Freedom is not Free. Leerlingen geven presentaties en vertellen dus zo zelf het verhaal dat hoort bij de diverse monumenten en memorials.

Washington DC deel 2 oktober 2015

6 VWO op reis door de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zie ook Facebook The History Post https://www.facebook.com/The-History-Post-ORS-Lek-en-Linge1596613467238837/notifications/

New York

Soms duurt het even voor er tijd en energie is om verslag te doen van de vele reizen. Want laat ik eerlijk zijn: ik heb het laatste half jaar wel een paar keer overslagen. Geen echt excuus. Gewoon druk met reizen, lezen, kijken en verwonderen. Vandaag een foto-impressie van onze tweede studiereis naar New York en later deze week Washington. Dat alles in het kader van een nieuw profielwerkstuk-project. In juni 2016 kunnen jullie daarvan de weerslag zien in een nieuwe theaterproductie: Freedom is not Free. Deze keer reizen er 22 leerlingen uit 6 VWO met ons mee. Begeleiders Chantal Frenken, Mark van Dooren en Eric van der Donk. Dag 1: een rondje door New York. Wil je meer zien en lezen ... https://www.facebook.com/The-History-Post-ORS-Lek-en-Linge-1596613467238837/ Facebook The History Post

Moskou

Een rondje door het centrum van Moskou. Het voorjaar is aangebroken. De Russen genieten van de eerste uurtjes voorjaarszon. Lenin en Stalin zijn weer op en rond het Rode Plein en ook Poetin komt even langs.

Bloemenzee ter nagedachtenis aan vermoorde Boris Nemtsov in Moskou

Boris Nemtsov, een vooraanstaand lid van de Russische oppositie, werd op 28 februari doodgeschoten in Moskou. Nemtsov werd meerdere keren beschoten op een brug over de rivier de Moskva (vlakbij het Kremlin en Rode Plein) en overleed ter plekke. Als oppositieleider werd Nemtsov regelmatig opgepakt bij demonstraties tegen de huidige regering van president Vladimir Poetin. De plek waar Nemtsov werd vermoord is inmiddels uitgegroeid tot een plaats waar duizenden mensen bloemen hebben neergelegd. Een kleurrijk en respectvol protest. 'Ik ben Boris'.

Wandeling door Sint Petersburg

De winter staat op het punt over te gaan in de lente. Op de rivier de Neva drijven nog ijsschotsen maar de hele dag scheen de zon. De inwoners van Sint Petersburg zijn blij met die zon. Een deel van hen kiest dan ook meteen voor de zwembroek en een frisse duik. De handelaren die souvenirs verkopen aan toeristen komen ook weer voorzichtig tevoorschijn. Kortom: het is aangenaam toeven in de stad. Toeristen zijn er overigens nog nauwelijks. En dat is natuurlijk weer heel plezierig. Geen rijen voor de musea.

Samen met de geschiedenisleraar van het jaar langs de topstukken van het Rijksmuseum

Op 18 oktober werd Eric van der Donk (ORS Lek en Linge - Culemborg) in het Rijksmuseum gekozen tot geschiedenisleraar van het jaar. Een titel om trots op te zijn! Naast de erkenning voor zijn vakmanschap als docent was er aan die uitverkiezing ook een prijs verbonden. Van der Donk mocht met al zijn leerlingen uit klas 5 en 6 VWO op bezoek komen in het Rijksmuseum. Afgelopen dinsdag reisde hij met in zijn kielzog bijna 200 (!) leerlingen naar Amsterdam. Daar werd de leerlingen een rondleiding aangeboden langs de topstukken van de 17e eeuwse schilderkunst. Een tocht langs de Nachtwacht, Prins Maurits, ons koloniale verleden, de gebroeders de Witt en heel veel meer. Vooral ook interessant omdat al deze verhalen ook een plaats hebben in de lessen van Van der Donk en zijn geschiedeniscollega's. De geschiedenisleraar van het jaar was erg tevreden over deze eigen museumdag: 'Natuurlijk vond ik het een hele eer om deze prijs te winnen maar ik vind het uiteindelijk toch het mooist om dat te delen met mijn leerlingen.' Een uitspraak die naadloos past bij ... de beste geschiedenisleraar van Nederland 2014!

Krakau-Auschwitz (Polen)

Driedaags bezoek aan Krakau en Auschwitz-Birkenau met leerlingen uit 6 VWO-geschiedenis. In de voetsporen van de Joods geschiedenis en Oskar Schindler in Krakau. Een tocht door het museum in Auschwitz I. Op de plaats van het ultieme kwaad in Auschwitz-Birkenau. De beelden vertellen het verhaal. Keer op, op keer. En ja ik kwam er vaker. En ja ik zal er zonder twijfel nog vaker komen. Zolang er leerlingen zijn die het verhaal ook willen zien.

Babbeltje met Angela Merkel en herdenking in Berlijn (8-9 november 2014)

Met bijna 100 leerlingen uit 5 en 6 vwo en tien docenten van onze sectie geschiedenis in Berlijn. Dichter op de huid van de geschiedenis dan dit kun je niet komen. Lopen (veel lopen) en fietsen door Berlijn. En natuurlijk even een kort onderhoud met de volgens velen machtigste vrouw ter wereld: Angela Merkel. Kort samengevat: ze was zeer te spreken over het feit dat we de moeite hadden genomen om naar Berlijn te komen. Impressies van de Muur, de lichtgevende ballonnen, de Brandenburger Tor, de Rijksdag, Checkpoint Charlie, Mauerpark am Bernauerstrasse (waar we Merkel spraken) en de East Side Gallery en meer. Een fantastische minireis.

Berlijn 25 jaar na de val van de Muur

Een paar plaatjes om te beginnen. Er volgen er meer. 8-9 november 2014: 25 jaar na de val van de Muur. De Muur is in Berlijn over een afstand van 15 kilometer opnieuw opgericht door middel van enkele duizenden witte ballonnen. Vooral wanneer het duister valt is dat een prachtig gezicht. De Muur, die vrijwel overal is verdwenen, wordt dan weer zichtbaar. Wij lopen en fietsen door het herenigde Berlijn met onze 100 leerlingen. Overal geschiedenis, overal verhalen.

12 november 1989: Berlijn na de val van de Muur

Op 9 november 1989, nu 25 jaar geleden, 'viel' de Muur. Inwoners van de DDR konden eindelijk weer gaan en staan waar zij wilden. Ik bezocht de stad op zondag 12 november 1989 en maakte enkele tientallen foto's. Historische dagen! Het eind van de Koude Oorlog was nabij.

Washington DC: de laatste dag

Ook Washington verkennen we een dag op de fiets. Dan kunnen we o.a. naar de militaire begraafplaats Arlington, daar ligt o.a. ook John F. Kennedy, het Iwo Jima monument en Georgetown.

Washington DC: oorlogen en presidenten en JR

Vandaag een tocht langs de Korea-oorlog, Vietnam-oorlog, en de presidenten Lincoln en Roosevelt en Martin Luther King jr.

Washington DC

Een rondleiding door het Capitool, het American Indian Museum, het Washington Monument en het Witte Huis. En wat je dan zoal nog op straat tegenkomt.

New York: Verenigde Naties en Empire State Building

De laatste dag in New York. Bezoek aan de Verenigde Naties en de tocht naar de 86e verdieping van het Empire State Building. Morgen Washington DC.

New York: High Line, Wall Street, Chinatown en Brooklyn Bridge

Op de fiets door New York. Grote afstanden, goed opletten en een beetje improviseren.

New York: Liberty en Ellis Island, Ground Zero en 9/11 Memorial Museum

De dag van de eerste presentaties (Thom, Nique en Lara), immigratie, vrijheidsbeeld en de Twin Towers. En wat dat laatste betreft dan vooral over de vraag hoe herdenk je zoiets?! En natuurlijk de dag waarop ook wij in New York vieren dat Eric van der Donk is gekozen tot de beste geschiedenisleraar van 2014. Eric van harte en we zijn trots op je!

New York

Na een lange dag in de namiddag aangekomen in New York. Snel kwartier gemaakt in ons hostel aan Amsterdam Avenue. En dan met de metro naar Times Square. Gewoon om wat eerste indrukken op te doen. En dat kan daar prima. En dan slaat de vermoeidheid toe. De avond valt maar het lichaam zegt dat het nacht is. Nog geen dag van lange verhalen maar wel van de eerste beelden en billen.

IJsland

In twee weken een rondje IJsland. Fascinerende landschappen. Vulkanen, gletsjers, fjorden, geisers ... het is er allemaal. De foto's spreken boekdelen. En heerlijk rustig wanneer je bent gaan wennen aan de Zuidfranse snelwegen, Manhattan of de oude stad van Jeruzalem.

Mongolie School # 88

Ulaan Baatar (Mongolie)

Ulaan Baatar (Mongolie)

Ulaan Baatar (Mongolie)

Petra (Jordanie)

Wadi Rum (Jordanie)

Vluchtelingenkamp Aroub en Hebron (Westbank)

Westelijke Muur/Klaagmuur Jeruzalem

Yas Vashem Jeruzalem

Bethlehem, Jeruzalem

Oude stad Jeruzalem

Bethlehem / Beit Sahour

GO WEST! Natuurparken westen van de VS II

GO WEST! Natuurparken westen van de VS

Route 66

Las Vegas en Hoover Dam

New York III

Washington DC II

Washington DC I

New York II

New York I

Londonderry (Noord-Ierland)

The Troubles / Belfast (Noord-Ierland)

Dublin (Ierland)

Auschwitz-Birkenau (Polen)

Berlijn

Auschwitz-Birkenau (Polen)

Krakau (Polen)

Kamp Vught en Joods Amsterdam

Auschwitz-Birkenau (Polen)

Masada, dobberen in de Dode Zee en Jericho

Een dagje langs de oevers van de Dode Zee. Ruim 400 meter beneden zeeniveau. Maar ook twee keer spectaculair omhoog met de kabelbaan. Eerst naar de heroiek van Masada en later naar het klooster Qarantal dat is geplakt tegen de Berg van Verzoeking in Jericho ('de oudste stad ter wereld'). Tussendoor nog even drijven op het water in de Dode Zee. Zout, heel erg veel zout. Van zwemmen is geen sprake. En ... mond dicht houden.

De vele gezichten van Jeruzalem

Een dagje wandelen door Jeruzalem. Van noord naar zuid, van links naar rechts en meer. Zonder vooropgezet doel. En dag ook zonder de leerlingen. Die kwamen we nu en dan wel tegen maar de dag stond voor hen toch vooral in het teken van het zoeken naar informatie en materialen ten behoeve van de tentoonstelling over de eeuwige stad.

Vluchtelingenkamp Arroub en de waanzin in Hebron

Vandaag een wandeling door het vluchtelingenkamp Arroub (sinds 1949) en de stad Hebron in het zuidelijke deel van de Westbank. Over de tocht naar en door Hebrom schreef Kees van de Zwaard (schrijver en regisseur van o.a. onze theaterproducties En wat dan..., NO MORE, Nie Swart Nie WIt Nie en jouw land, mijn land) vorig jaar oktober op deze reisblog. Lees het verhaal van Kees er vooral nog even op aan. Titel: HEBRON. Doe dat in ieder geval wanneer je deze foto's gaat bekijken. Het plaatst die beelden in ieder geval in de juiste context.

Holocaust museum Yad Vashem en de Yehuda markt

Een foto-impressie van de monumenten die zich buiten het museum bevinden. Van de permanente expositie die het gruwelijke verhaal van de periode 1933-1945 vertelt vind je hier geen afbeeldingen. Omdat je in het museum niet mag fotograferen en omdat je die beelden en dat verhaal op tal van andere plaatsen kunt lezen en bekijken. Daarna nog even de mediterrane sfeer opgesnoven op de Yehuda markt in Nieuw-Jeruzalem. Dat levert altijd wel een paar kleurrijke plaatjes op.

Jeruzalem (Tempelberg, Klaagmuur, Heilige Grafkerk en Olijfberg)

Bij dit profielwerkstukproject staat niet het conflict tussen Israel en de Palestijnen centraal. Dat was bij de theaterproductie jouw land, mijn land (juni 2012) wel het geval. Deze keer hebben we gekozen voor een tentoonstelling over de stad Jeruzalem. Een andere inhoud en focus én een heel andere presentatievorm. Laten we het een uitdaging noemen. Gevolg is ook dat onze studiereis op een aantal punten anders in elkaar steekt. Om een lang verhaal ... we zijn vaker en langer in Jeruzalem. Logisch natuurlijk. Vandaag de eerste confrontatie met de eeuwige stad. Een ontmoeting met impact. De eeuwige stad laat zich niet zo makkleijk kennen. Jodendom, christendom, islam. We zagen het allemaal.

Bethlehem

Geboortekerk en de Muur.

Rome (Colosseum en Forum Romanum)

Een bezoekje aan Rome in augustus is vooral een erg warme belevenis. Indrukwekkend altijd weer maar het gevoel dat je nu en dan overhit raakt blijft hangen. In deze serie vooral aandacht voor het Colosseum en het Forum Romanum.

Vesuvius, Pompeii en Herculaneum

In de directe omgeving van Napels ligt de vulkaan Vesuvius. Als gevolg van een uitbarsting van die vulkaan verdwenen in het jaar 79 de steden Pompeii en Herculaneum onder het lava/as. Beide steden zijn voor een (klein) deel blootgelegd en toegankelijk gemaakt voor publiek. Een tocht door het leven in een Romeinse stad 2000 jaar geleden.

Theatervoorstelling jouw land, mijn land juni 2012

Foto-impressie van de zeer succesvolle theatervoorstelling jouw land, mijn land (tekst en regie Kees van der Zwaard) zoals die te zien was in Theater De Fransche School in Culemborg in juni 2012. Zes keer een uitverkocht huis, bijna 1000 bezoekers en overwegend lovende recensies. Met dank aan 18 enthousiaste leerlingen uit 6 VWO 2011-2012, hun ouders/verzorgers en vele anderen. Foto's: Sjaak Verboom Productie: Mark van Dooren Projectleiding: Eric van der Donk, Floor de Ronde en Marco Baars (sectie geschiedenis, Multatulilaan, ORS Lek en Linge - Culemborg) Zie ook www.jlml.nl

Liseo Boneriano: nieuwe HAVO-VWO locatie Scholengemeenschap Bonaire

Onder leiding van locatie-directeur Joost Latiers hebben we de nieuwe HAVO-VWO locatie (klas 3 t/m 6) van de Scholengemeenschap Bonaire kunnen bewonderen. Een fris en modern gebouw voorzien van alle moderne hulpmiddelen. Het wachten is nog op een geasfalteerde weg naar de school en de inrichting van het schoolterrein. Binnenkort zullen de door bedrijven en particulieren geschonken planten, struiken en bomen een plaatsje op het terrein krijgen. Voor de kinderen op Bonaire een enorme stap vooruit (en voor de docenten trouwens ook!). Het gebouw is voorzien van een gloednieuwe inventaris, airco(!), computers, smartborden en beamers. Op de nieuwe locatie volgen nu zo'n 220 leerlingen onderwijs.

Washington Slagbaai Nationaal Park (Bonaire)

Helaas een regenachtige dag. Tussen de buien door naar buiten en snel enkele foto's schieten.

Bonaire (5)

Uitkijkpunt Seru Largu, de woeste oostkust en Marjolein en Enza.

Bonaire (4)

Surfen bij Sorobon, een vuurtoren, afval op de rotsen, de grillige oostkust en kite surfen.

Bonaire (3)

Lagoen, de kunuku, flamingo's, Lac Cai, schelpen en kadhusi's.

Bonaire (2)

Naar het Gotomeer en Rincon.

Kerst op Bonaire

Een kerstboom met ballen en linten op een tropisch eiland. Vandaag, eerste kerstdag, bijna 30 graden. Kralendijk, Bonaire. Vrolijk kerstfeest! Later meer foto's. Veel meer foto's. Vandaag alleen deze.

Bonaire (1)

Wandelen door Kralendijk, langs de zuidelijk gelegen zoutpannen, slavenhuisjes en Pink Beach.

Op bezoek in het VACA Center in Bethany (dag 7)

De slotdag van onze studiereis. Op bezoek in het VACA Center; een cultureel centrum voor kinderen en jongeren in Bethany (grenzend aan Oost-Jeruzalem). Een warm welkom (dank aan Manar en Milad en alle anderen). Lezingen, dans, muziek, een excursie door de omgeving en met spuitbussen verf de muur te lijf. Naar mijn persoonlijke oordeel is de muur er niet mooier op geworden. Leerlingen denken er wellicht anders over. Oordeel zelf! Dit was tevens de laatste bijdrage wat betreft de foto's. Over een paar uur vertrekken we met de bus naar de luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv. Morgenvroeg zijn we terug in Nederland. In ieder geval 20 graden minder warm. Maar wij hebben voorlopig genoeg om ons aan te warmen.

Olijvenplukken bij Efrata (dag 6)

Vandaag stond voornamelijk in het teken van het plukken van olijven. In deze tijd van het jaar moet de oogst worden binnengehaald. Er zijn enkele honderden vrijwilligers naar de Palestijnse gebieden gekomen om daarbij te helpen. Zij doen dat doorgaans een week. Wij een dag. Maar dan doen we het natuurlijk wel goed! We zijn in vier uur door een veld geraast en toen hing er geen olijf meer aan de bomen. Het plukken deden we onder de rook van de Joodse settlement Efrata (tussen Bethlehem en Hebron). Bij de boer die we hebben geholpen hebben we een heerlijke lunch aangeboden gekregen.

Ramallah, Mar Saba en de steenwoestijn van Judea (dag 5)

Naar het politieke hart van de Palestijnse Autoriteit: Ramallah. Een Palestijn zal de stad nooit zijn hoofdstad noemen want dat is en blijft en wordt in de toekomst natuurlijk Jeruzalem. Daarna naar het klooster van Mar Saba. Vertrekpunt voor een pittige wandeling door de steenwoenstijn van Judea. Ruig, adembenemend (om meerdere redenen) en vermoeiend. Nou ja, voor sommigen.

Naar Hebron: waar de waanzin het grootst is (dag 4)

Op weg in Palestijns gebied. Op weg naar Hebron. Onderweg een stop bij het Herodion (prachtig uitzicht over de Westbank) en het Arroub Refugee Camp. Een lange wandeling door het centrum van Hebron als hoogtepunt van de dag. Een dag met heel veel indrukken. Een dag van heen en weer geslingerd worden. Veel verhalen en indrukken. En om het allemaal zelf te zien en horen zijn we hier. Ook de foto's vertellen een verhaal.

Jeruzalem - Yad Vashem - Yehuda markt - eten in de oude stad (dag 3)

Vandaag staat de Holocaust centraal. We nemen alle tijd om Yad Vashem te bezoeken. Ieder op zijn/haar eigen manier en in zijn/haar eigen tempo. Het verhaal kennen we op hoofdlijnen allemaal maar dat verhaal kan op heel veel verschillended manieren verteld worden. In Yad Vashem zijn ze er in geslaagd om je toch weer flink bij de kladden te grijpen. Ook nog even mediterrane sfeer proeven op de Yehuda markt en een echte Palestijnse maaltijd in de moslimwijk van de oude stad. Volle dag, de laatste bus gemist maar toch weer in Beit Sahour gekomen.

Jeruzalem (de tweede dag)

Gisteren hebben we ons In Bethlehem een paar uurtjes warm gelopen. Vandaag het echte werk: de oude stad van Jeruzalem! Heel veel kilometers. Druk, druk, druk. Loofhuttenfeest voor de Joden. Dus heel veel Joden. En wij. En palmtakken (voornamelijk uit Egypte). Ondanks de drukte zijn we er ook nog in geslaagd om een rondje te lopen op de Tempelberg. Bij uitstek geschikt voor een eerste groepsfoto. En natuurlijk nog even naar de Klaagmuur. Maar wij hadden vandaag dus niet veel te klagen.

Bethlehem (de eerste dag van de studiereis)

Na een lange nacht een pittige wandeling door Bethlehem. Onder leidng van een gids van de Alternative Tourism Group. Checkpoint Bethlehem (Gilo), vluchtelingenkamp Aida, de veiligheidshek (of apartheidheidsmuur?) en ter afsluiting de geboortekerk! Al mel al een stevige start van onze studiereis.

Ramallah en Hebron (Westbank)

Wandelen door twee van de grootste steden op de Westbank (vallend onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit).

Op Al Haram Al Sharif (de Tempelberg)

Heilige plaats voor de moslims (El Aksa moskee en de Rotskoepel) en zo mogelijk nog heiliger voor de joden (plaats waar de Tweede Tempel moet hebben gestaan). Joden komen niet op de Tempelberg maar deze plek valt wel volledig onder de controle van het Israelische leger.

Checkpoint Bethlehem: Palestijnen op weg naar de El Aksa moskee

Tijdens de ramadan bezoeken de moslims (ook die in Palestijns gebied wonen) op vrijdag de El Aksa moskee op de Al Haram al Sharif. Dat zorgt voor lange, lange rijen voor de checkpoints die toegang geven tot Jeruzalem.

De oude stad van Jeruzalem

Wandelen over de oude stadsmuren en door de diverse wijken. De Heilige Grafkerk, de moslim wijk, de Klaagmuur en heel veel meer. Een foto-impressie van de Tempelberg volgt later.

Hiroshima en Nagasaki

Op onze huurfietsen door Hiroshima gereden. Enkele plaatjes van een stad die uit haar as is herrezen. In Nagasaki de stad doorkruist met de tram en te voet.

Nooit meer ... Hiroshima

Waar we in Europa allemaal bekend zijn met het 'Nooit meer Auschwitz' is dat in Japan 'Nooit meer Hiroshima'. Het heeft weinig zin om de twee gezichten van het ultieme kwaad en de totale vernietiging met elkaar te vergelijken maar voor beiden geldt in ieder geval NOOIT MEER. Hoewel de beelden voorzichzelf spreken wil ik ook het verhaal van Hiroshima nog wel vertellen. Op een andere plaats in dit blog op een ander moment.

Tokyo en Kyoto

Wandelen door de nieuwe en de oude hoofdstad van Japan.

Eerste kennismaking met Japan: wandeling door Narita

Eerst even acclimatiseren in Narita (65 kilometer ten oosten van Tokyo). Nu ook weer foto's voor de liefhebber van gezinsgeluk en deze keer een extraatje voor hen die 'iets' met honden hebben. In deze serie: de kindhond met zonnebril, halsketting en trappelzak! Toegift: de schrijver en fotograaf in niet geheel passende kimono op weg om de iets te kleine afvakbak te legen.

Tibetaanse kloosterstad Labrang (Xiahe, China)

Lees het gelijknamige verhaal! Dan vallen deze plaatjes verder vanzelf op hun plaats.

Kashi de veemarkt: een eeuwenoude traditie

Heel vroeg opgestaan om de opbouw van de markt en de toestroom van de boeren te kunnen meemaken. De moeite meer dan waard. Deze veemarkt trekt op zondag boeren uit de wijde omgeving van Kashi en is voor velen ook een uitje. Ik dronk er een kopje thee, hapte er een broodje en maakte foto's. Heel veel foto's.

Kashi, Xinjiang, China: in de stad

Wandelen door Kashi. Op zoek naar de botsing tussen oud en nieuw. Een stad van Oeigoeren. Ik begaf me vooral in de wijken wat verder van de grote, brede doorgangswegen.

Almaty (Alma Ata) / Kazachstan

Astana (Kazachstan): stad van koning Nazarbajev

Wandelen op een zonnige zondag door de nieuwe stad. Uitbundige architectuur (megalomaan hoeft niet lelijk te zijn) en een vleugje Kazachstan Disney style om de tradities levend te houden. De president die zich al een koning gedraagt weet hoe je het volk gelukkig en tevreden moet houden. Zoeits als: brood en spelen! En weer zal Nazarbajev met bijna 100% van de stemmen worden herkozen. Tot de dood er op volgt.

Treinreis Moskou Astana en Astana

Onderweg heb ik niet veel foto's genomen. Vanmiddag even gewandeld door het nieuwe deel van Astana. Heerlijk om te zien hoe een nieuwe heerser (ook als hij president is) zich zo te buiten kan gaan aan dit soort megalomane bouwprojecten. Het nieuwe Astana moet de welvaart en status van Kazachstan als sterkste natie in Centraal-Azie weerspiegelen. Wat je er verder ook van vindt: missie geslaagd. Fijn om over zoveel olie te kunnen beschikken!

Een wandeling door Odessa

Op mijn wandeling door Odessa deed ik traditiegetrouw de markt aan en stuitte ik op een brug waaraan duizenden grotere en kleinere hangsloten zijn bevestigd. De sloten symboliseren de gesloten huwelijken. Of die huwelijken hier in Odessa net zo onbreekbaar zijn als al deze sloten is mij niet bekend. Een gokje ... de sloten zijn duurzamer.

Op de markt in Lviv (Oekraine)

Treblinka en Sobibor

Naast Auschwitz kent Polen nog een aantal voormalige vernietigingskampen van de nazi's. De bekendsten zijn Treblinka en Sobibor. Deze kampen zijn veel minder zorgvuldig geconserveerd voor het nageslacht. Het contrast met Auschwitz is groot.

Warschau (getto)

Wandeling langs de resten van het getto van Warschau (1940-1943).

Auschwitz-Birkenau

Bezoek aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau (Polen). De beelden vertellen het verhaal.

Berlijn

Zomaar een willekeurige selectie uit de foto's die ik deze keer in Berlijn maakte. Bijzonder was het bezoek aan het in 2008 definitief gesloten vliegveld Tempelhof (bekend van o.a. de Luchtbrug van 1948-49). Op het voormalige luchthaventerrein kun je nu rustig een rondje fietsen, wandelen of skaten. Ook herinneringen aan 1939-1945 en de wijze waarop de Sovjets in Berlijn (Treptovpark) die overwinning op het fascisme hebben herdacht.

Berlijn East Side Gallery

Tegenover het Ostbahnhof is een deel van de Muur sinds 1990 een openluchtmuseum met tal van kunstzinnige uitingen van heel veel verschillende beeldende kunstenaars.

Perspresentatie Nie Swart Nie Wit Nie

Op vrijdag 25 februari heeft het PWS-team van Nie Swart Nie Wit Nie tijdens een persbijeenkomst een cheque van 5000 Euro in ontvangst mogen nemen van de RABOBANK West-Betuwe. Daarnaast werd de poster gepresenteerd die binnenkort overal in en rond Culemborg te zien zal zijn om aandacht te vragen voor de voorstellingen in juni 2011 in Theater De Fransche School. De Zuid-Afrikaanse speelsters Aziza, Jacky en Tasneem keren op 27 februari terug naar huis. Op 22 mei zijn we weer terug om hun repetities in Culemborg te hervatten. Begin maart start de kaartverkoop! Zie : www.nieswartniewitnie.nl

Repetities Nie Swart Nie Wit Nie 21 februari 2011, Culemborg

Apartheid Museum, Johannesburg

Geen foto-overzicht van het verhaal over de apartheid en de ondergang er van. Tijdens mijn bezoek aan het museum was een tijdelijk tentoonstelling over het leven van Nelson Mandela in het museum te zien. Even schoot door mij heen dat deze tentoonstelling is gemaakt voor het moment dat Madiba er niet meer is. De dag waarop Zuid-Afrika zonder hem verder moet komt steeds dichter bij. Onvermijdelijk. Ik schoot wat plaatjes waar dat niet mocht en ik ben gestopt toen mij vriendelijk werd gevraagd te stoppen. Zo ben ik dan ook wel weer.

Cuba, Santa Clara: stad van Che

In Santa Clara staat het mausoleum van Ernesto Che Guevara. In 1997 zijn hier zijn stoffelijke resten (zonder zijn handen!) herbegraven. Veel Che dus.

Cuba, Trinidad

Cuba, Santiago de Cuba

De weerslag van heel veel uren wandelen door de straten van Santiago de Cuba. Inmiddels ook alle foto's gemaakt in en rond Vinales en Trinidad te zien op de site.

Cuba, Vinales

Regio Pinar del Rio (o.a. veel tabak) ten westen van de hoofdstad Havana.

Cuba, Havana (deel 2)

Cuba, Havana (deel 1)

Op mijn eerste dag wandelend door Oud Havana maakte ik 222 foto's. En dan heb ik mij nog een beetje ingehouden. Dit is dus een selectie uit die reeks. Later meer want het downloaden van deze foto's duurt in Havana heeeeeeeeeeeeeeel erg lang. Mocht iemand denken 'gut veel foto's van Che!" dan kan ik niet anders dan beamen dat dit het geval is. Je kunt die foto's ook overslaan. Er blijven meer dan voldoende andere plaatjes over.

Jordanie (inclusief Jerash en Petra)

Een foto-overzicht van een reis langs de meest beroemde bezienswaardigheden van Jordanie. O.a. ook foto's van de romeinse resten in Jerash en de pracht van Petra. En meer.

Hebron en Bethlehem: conflicthaarden

In Hebron wonen 600 Joodse kolonisten letterlijk bovenop de Palestijnen. De Palestijnen beschermen zich tegen het afval dat de Joden uit het raam gooien door middel van een metalen hek dat boven hun straten en stegen door henzelf is aangebracht. Het houdt de eieren en urine niet tegen maar wel de stenen. De 600 kolonisten worden beschermd door 2000 Israelische militairen. De stad Bethlehem is door middel van een muur afgesneden van Jeruzalem. Checkpoints, hekken, wachttorens, gewapende militairen, geblokkeerde straten en een muur die is volgespoten met de (internationale) uitingen van ongenoegen over deze scheiding. De dagen van de Koude Oorlog in Berlijn herleven. De vestiging van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied gaat onverminderd voort. De Palestijnen leven meer en meer in een ghetto. En dat terwijl de Joodse geschiedenis ons heel veel en vaak verhaalt over Joden die gedwongen werden te leven in ghetto's. Een kort beeldverslag.

Holocaustmuseum Yad Vashem en de ramen van Marc Chagall

Géén beelden van de permanente tentoonstelling in Yad Vashem. Die beelden horen daar waar je ze nu kunt zien. Wel beelden van dat wat er te zien is in de openlucht op het museumterrein. Daarnaast fragmenten uit de gebrandschilderde ramen gemaakt door Marc Chagall in de periode 1955-1962. Nu te zien in de synagoge in het Hadassa ziekenhuis in Jeruzalem.

In en rond de oude stad van Jeruzalem

Veel van de bedrijvigheid die het leven in deze om tal van redenen belangrijke en betwiste stad zo kenmerkt heb ik niet kunnen vastleggen. Oorzaak: het offerfeest van de moslims. Voor hen een korte vakantie. In de christelijke en Joodse wijk gaat het normale leven wel gewoon door maar veruit de meeste beweging tref je doorgaans toch aan in de Moslimwijk. Vandaag ook geen Tempelberg voor de toeristen. Morgen nog een keer proberen. Eric en ik bezochten de stad al erg intensief in de zomer van 2008. We schreven er een reisgids (Dominicus) over! Veel van onze foto's van toen vonden hun weg naar die gids. Deze plaatjes maakte ik vandaag.

Muurschildering Downeville Primary School in Manenberg door 6 VWO

We zijn weer terug in Nederland na een indrukwekkende studiereis van ruim een week in Kaapstad/Manenberg. Vele indrukken en ervaringen rijker. Nieuwe vrienden(innen) gemaakt en een enorme stap voorwaarts in onze grote profielwerkstukproject. In deze kleine fotoserie een overzicht van onze werkzaamheden op vrijdag 22 oktober. Op die dag hebben we een tweetal muren beschilderd op de basisschool in Manenberg waar we te gast waren. Ook enkele foto's van het theaterteam tijdens de repetities in de openlucht met op de achtergrond de Tafelberg.

Studiereis 6 VWO ORS Lek en Linge / 17-25 oktober 2010 / deel 1

Een eerste indruk van de studiereis die we met 21 van onze leerlingen maakten in en rond Kaapstad. Accent ligt vrijwel dagelijks op onze projecten in de kleurlingen township Manenberg. We waren te gast op Downeville Primary School. Daar oefende ook onze theatergroep ter voorbereiding op de productie Nie Swart Nie Wit Nie. Er werd lesgegeven, gesport (met dank aan de LO-sectie van Lek en Linge!) en er werden muren van een creatieve vulling voorzien (zie later deel 2). Daarnaast bezoek aan kinderdagverblijven, Cape Point, Robbeneiland, de Tafelberg, Kaapstad, Khayelitsha en heel veel meer. Bekijk de foto's en krijg een indruk van ons indrukkwekkende bezoek.

Auditie jongeren Manenberg voor Nie Swart Nie Wit Nie

Op donderdag 7 oktober heeft een zestal jongeren uit Manenberg auditie gedaan om deel te kunnen gaan uitmaken van het team dat de theaterproductie Nie Swart Nie Wit Nie in juni 2011 in Culemborg gaat spelen. We zijn op zoek naar drie getalenteerde jongens en meisjes tussen de 18-20 jaar. In de week van 17-24 oktober oefenen deze jongeren met onze leerlingen uit 6 VWO hier in Manenberg en zal regisseur en tekstschrijver Kees van der Zwaard een definitieve keuze maken. Ik heb nu een voorselectie aangebracht. De Zuid-Afrikaanse acteurs zullen in 2011 in totaal zes weken in Culemborg verblijven om te repeteren voor deze nieuwe theaterproductie.

Op de tribune bij AJAX Capetown

Bij AJAX Capetown worden de bezoekers gefotografeerd. Vooral voor de jongere bezoekers is dat erg leuk. Zij kunnen zichzelf later met hun vrienden en vriendinnen op het Internet terugvinden. Voor hen is het bezoek van zo'n wedstrijd vaak eenmalig en dus een unieke belevenis. Ook ik moest er aan geloven.

Zuma en Zapiro. Het aids-drama in spotprenten.

Als eerbetoon aan een van de beste cartoonisten ter wereld heb ik bij de foto’s een tiental spotprenten opgenomen van Zapiro (Jonathan Shapiro, in 1958 geboren in Kaapstad). Dat mag vast niet maar de prenten zeggen meer dan duizend foto’s. Na het bekijken van de prenten zal het niemand verbazen dat Zapiro niet tot de vriendenkring van president Zuma behoort. Sinds 2006 tekent Zapiro Zuma steevast met een douchekop boven zijn hoofd. Soms zit de douchekop zelfs aan zijn hoofd vast. Zuma heeft Zapiro al meerdere keren aangeklaagd wegens smaad en enorme schadeloosstellingen geeist.

Township Katutura (Windhoek, Namibie)

Tot slot van mijn verblijf in Namibie heb ik met gids Willy (een Herero) de township Katutura bezocht. Ook in Namibie heeft de apartheid diepe sporen nagelaten. Kleurlingen, zwarten en blanken wonen en leven sinds de jaren vijftig gedwongen gescheiden en doen dat ook nu nog steeds. De onafhankelijkheid van 1990 heeft daar nauwelijks verandering in gebracht. Katutura betekent dan ook 'plaats waar we niet willen verblijven'. In Katutura woont meer dan 60% van de bevolking van Windhoek (geschat op 320.000). Het werkeloosheidspercentage ligt tussen de 50-60%. De zogenaamde 'informal settlements' (o.a. Havana) bestaan uitsluitend uit huisjes van golfplaten. Bloedheet in de zomer, koud in de winter. Geen ramen want dat maakt het huisje alleen maar inbraakgevoeliger. Een fotoreportage van Katutura.

The best of Namibia (part 2)

O.a. Walvis Bay en de beroemde Sossusvlei.

The best of Namibia

Enkele indrukken van mijn reis door Namibie. O.a. plaatjes gemaakt in Windhoek, Etosha National Park, Cape Cross Seal Reserve en onderweg.

Kaap de Goede Hoop

Leeuwen, olifanten en krokodillen (en meer)

Dit berichtje ontving ik van een volger. Beste Marco Baars, Wel leuk die website maar ik vind al dat gepraat over geschiedenis, politiek en voetbal erg oninteressant. Volgens mij leest niemand dat. Op school heb ik wel eens een programma gezien over de dieren in Afrika. Ziet u die ook wel eens of komt u nooit buiten de stad? Ik zou graag wat foto's willen zien van al die dieren. Kan dat? Bedankt, Roos (LET OP: dat is niet haar echte naam maar ik bescherm de privacy van mijn volgers!) Mijn antwoord: Beste Roos, Je hebt helemaal gelijk! Laten we nu eens ruimte maken voor de leeuwen, olifanten en krokodillen. Genoeg met al dat gepraat. Dat niemand mijn verhalen leest is niet waar maar ik heb ook veel wild- en natuurparken bezocht dus ik kan die foto's wel op de website plaatsen. Er over vertellen kan ik niet zo goed. Wat moet je vertellen over een olifant? Dat hij in een boom klimt er dan steeds weer uitvalt?! Raar verhaal. Groet, Marco

Excursie in Khayelitsha (zwarte township)

Onder leiding van Mvuyisi op pad in Khayelitsha. Zie ook de twee verhalen over die tocht. Trek in een geroosterde schapenkop? Of een halve kop misschien? Dat kan. In oktober zullen onze leerlingen deze excursie ook maken. Een hele belevenis kan ik nu al beloven.

District Six; verhaal van een tragedie

Tussen 1966 en 1980 werden ruim 60.000 mensen uit hun woningen in District Six verdreven. De woonwijk werd met de grond gelijk gemaakt door bulldozers. Nu rest vlak naast het centrum van Kaapstad een open vlakte. Een tastbare en trieste herinnering aan de apartheid. In Kaapstad geeft het District Six museum een goed overzicht van de geschiedenis en de afbraak van de wijk. Ik sprak met Joe Schaffers en wandelde door de restanten van wat eens District Six was (zie verhalen).

Op de Tafelberg

Vanaf de Tafelberg heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad en de wijde omgeving. Met de kabelbaan kun je omhoog en ook weer omlaag. Je kunt ook naar beneden wandelen (duurt ruim een uur). Omdat iedere toerist een keer omhoog wil is het er altijd erg druk. Je moet voor dit uitstapje dus wel de tijd nemen. Helaas ligt er rond de Tafelberg ook vaak een ring wolken. Dan zie je dus helemaal niets. Waait het te hard dan wordt de kabelbaan niet gebruikt.

Bezoek aan Robbeneiland

Downeville Primary School in Manenberg

Op deze basisschool gaan we met onze leerlingen uit 6 VWO in oktober aan het werk. Ik nam de foto's op een dag dat er geen les werd gegeven. Gevolg van de massale stakingen van overheidspersoneel. De regering en de vakbonden geven elkaar weinig toe. De stakingen duren al drie weken (vandaag 3 september). Er waren wel wat leerlingen naar school gekomen om een modeshow bij te wonen. De meeste leerlingen droegen vandaag geen uniform.

Kaapstad

Een handvol plaatjes uit Kaapstad de hoofdstad van de provincie Westkaap. Al sinds het midden van de 17e eeuw een plaats waarover in Nederland werd gesproken.

16 juni 1976 Soweto

Op 16 juni 1976 kwam Soweto voor het eerst wereldwijd onder de aandacht door de Soweto-opstand. Massale protesten ontstonden tegen het beleid van de regering om verplicht Afrikaans onderwijs te volgen in plaatst van onderwijs in de Engelse taal. De politie opende het vuur in Orlando West op 10.000 studenten die in een protestmars liepen van Naledi High School naar het Orlando Stadion. Wat de hele wereldpers haalde (de foto kent vrijwel iedereen) was het neerschieten van de 13-jarige Hector Pieterson. In nagedachtenis van de opstanden en het neerschieten van Hector, en volgens de politie 58 andere doden, werd begin jaren '90 het Hector Pieterson-memorial (in Soweto) geplaatst. In 2002 werd het Hector Pieterson-museum geopend, waar onder meer foto's en filmmateriaal van de opstand te bekijken zijn. De scholierenopstand zou zich over het land verspreiden. Eind 1976 waren er al ruim 600 doden gevallen en werden meer dan 2000 gewonden geteld.

Hostel studiereis 6 VWO, nobelprijs en WK

Vooral de leerlingen die in oktober naar Kaapstad zullen afreizen zullen graag willen weten hoe het hostel er uit ziet. Bij deze enkele plaatjes. De kamers kon ik niet fotograferen omdat ze gebruikt werden door een ... rugbyteam. Hele grote mannen met enome koppen! Wist je dat in Zuid-Afrika vier mannen de nobelprijs voor de vrede ooit hebben ontvangen? Wie o wie? In Kaapstad vind je hun standbeelden. En tot slot een onontkoombare herinnering aan het voorbije (en weer door ons verloren!) WK. Mocht je nog voetbalshirts willen kopen ... hier in Kaapstad hangen de winkels er vol mee. Alles met stevige kortingen.

Ter herinnering aan Steve Biko (1946-1977)

Steve Biko vormt in mijn reisverhaal over het leven in het Nieuwe Zuid-Afrika de rode draad. Hij was en is voor mij een bron van inspiratie. Schrijven over Zuid-Afrika kan niet zonder de blik met grote regelmaat te richten op het turbulente verleden. Motto van Biko: ‘It is better to die for an idea that will live, than to live for an idea that will die’

Mexico en Guatemala

Korte foto-impressie van een reis door Mexico (Yucatan en Chiapas) en Guatemala (Flores).

Manenberg, Kaapstad, Zuid-Afrika

Manenberg is een kleurlingen township op de Cape Flats. In Manenberg probeert de organisatie Proudly Manenberg de levensomstandigheden van de inwoners van de township te verbeteren. In september en oktober 2010 ben ik twee maanden te gast bij PM. In de herfstvakantie (16-24 oktober) komen 21 leerlingen met enkele collega's naar Manenberg om te leren van en over het leven in Zuid-Afrika 20 jaar na de vrijlating van Nelson Mandela. Samen met enkele jongeren uit Manenberg gaan we een theaterproductie maken die in juni 2011 in Culemborg te zien zal zijn. De tekst zal geschreven worden door Kees van der Zwaard. De fotografie is in handen van Sjaak Verboom. Begeleiders: Eric van der Donk, Mark van Dooren, Floor de Ronde (allen ORS Lek en Linge- Culemborg) en Cees van Zoest (SCOS). Tijdens mijn verblijf in Manenberg ga ik proberen een 'portret' te schrijven van de organisatie Proudly Manenberg. Wie zijn de mensen achter PM? Wat beweegt hen? Hoe realiseer je een menswaardig bestaan? En veel meer.