U2 ... MAGNIFICENT !

Het eerste concert van U2 in Zuid-Afrika sinds hun laatste optreden in het land in 1998 was fantastisch. Dat vonden de bijna 100.000 bezoekers In Johannesburg ook en het verleidde drummer Larry Mullen Jr. tot de uitspraak dat hier spelen voelde als de WK-finale winnen. Tja, dat was nou weer wat minder fijngevoelig richting zijn Nederlandse fans. Voorafgaand aan het concert had Bono in een interview zijn begrip uitgesproken voor het feit dat het lied met de tekst 'Kill the Boer' door zwarte Zuid-Afrikanen werd gezongen (in Zuid-Afrika wordt een proces gevoerd tegen de jeugdleider van het ANC die het lied te pas en vooral onpas zingt en daarmee volgens velen aanzet tot haat) en die uitspraak was uiteraard tegen het zere been van veel blanken in deze nog altijd door en door verdeelde natie. Dat Bono duidelijk aangaf dat het zingen van het lied niet altijd en overal gepast was werd nauwelijks opgemerkt. Daarnaast gaf de Ier aan dat hij in zijn jeugd ook liedjes had gezongen, verbonden met de Ierse onafhankelijksstrijd tegen de Britten, die niet erg vriendelijke waren voor de Engelse 'bezetter'. Zoals opgemerkt: de blanken tuimelden over hem en elkaar heen in allerlei radioprogramma's waarin het volk zijn mening vrijelijk mag uiten. Het weerhield de blanke Zuid-Afrikanen er overigens niet van het concert van U2 te bezoeken want je kunt er niet omheen dat zeker 95% van de bezoekers erg wit was (100% van het personeel in het FNB FStadium was overigens zwart). Het feit dat het voormalige Soccercity tegen Soweto aanligt had de zwarte Zuid-Afrikanen niet doen besluiten het concert te bezoeken. Deels ongetwijfeld omdat zij niet zo heel veel met de muziek van U2 hebben maar deels uiteraard ook omdat de kaartjes tussen de 20-250 Euro kosten. De economische scheiding is in de regenboognatie voor velen nog altijd vlijmscherp. In die zin was het tijdens het concert ook wel enigszins ironisch om Bono te horen spreken over de verworvenheden die zijn gekomen met de afschaffing van de apartheid en de nieuwe, hoopvolle toekomst die er nu voor velen is gekomen. De mensen waarop hij doelde zaten in ieder geval niet op de tribunes en het is ook zeer de vraag of zij die nieuwe, betere toekomst in het Nieuwe Zuid-Afrika ook dagelijks ervaren. Veel aandacht ging uit naar Madiba (Nelson Mandela) en er was ook een plekje (intro op 'One') ingeruimd voor Desmond Tutu. Met de gezondheid van Mandela is het overigens niet al te goed gesteld. Berichten over zijn naderende overlijden worden nog altijd met klem tegengesproken maar voor iedereen is duidelijk dat de situatie zorgelijk is. Bono zong voor de afwezige oude man 'pride/in the name of love'

In the name of love
What more in the name of love
In the name of love
What more in the name of love

One man caught on a barbed wire fence
One man he resist
One man washed on an empty beach.
One man betrayed with a kiss

Vandaag vertrekken de vliegtuigen met het hele immense decor naar Kaapstad waar de band  vrijdag in Greenpoint zal op treden. Ook daar zonder twijfel in een uitverkocht (blank) huis. Ook in Johannesburg klonk, met verwijzing naar Egypte en de vele politieke gevangenen in Birma, het altijd terugkerende 'Sunday, Bloody Sunday'. How long must we sing this song? Een van de vele hoogtepunten en moment van koude rillingen. We waren er bij. Een voorrecht.

View In Browser

U2
U2.com Newsletter

 


 

  


Dear U2 Fan,

Were you at the U2 show in Jo'burg last Sunday?

Maybe you're planning to catch them in Cape Town on Friday.

Take a look at this extraordinary 360° GigaPixel image from Jo'burg, creating a stunning interactive memory of the night.

Explore every corner of the stadium - zoom in and tag yourself or your friends.

Share the image with others on Facebook or Twitter or email it to your mates.

And if you're coming to Cape Town ... smile! FANCAM will be there too.

best wishes,
The U2.com Team


U2 ONLINE
Store, Facebook, YouTube and Twitter

 

 

SHARE THIS EMAIL:

Facebook
Facebook

Twitter
Twitter

LinkedIn
LinkedIn

Digg
Digg

MySpace
MySpacePLEASE FORWARD THIS EMAIL TO A FRIEND.

 

Reacties

Reacties

mieke

In the name of love, in Zuid Afrika, op valentijnsdag.......valt mijn roos toch een beetje tegen :-)

John Schapendonk

Geluksvogel

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!